Volvo i Olofström sparkar 800 anställda under de närmaste fem åren

Torsdagen den 19 april 2018 informerade IF Metall sina medlemmar om Volvos planer de kommande åren. Det var dystra besked för de anställda, boende i och runt om det idylliska brukssamhället Olofström i västra Blekinge. 800 jobb ska bort fram till året 2022.

Volvo väljer att satsa i Kina och USA, enligt ett hemligt informationsblad (källa Blekinge Läns Tidning och Kristianstadsbladet). De väljer att producera S60-modellen i dessa två länder. Om det är USAs president Trumps besked om exporttullar och att lägga industrin i USA är nog det främsta anledningen till Volvos beslut.

Volvo är det företaget som gör så att andra företag kan etablerar sig i Olofström. Alltså är både de och kommunen beroende av Volvo. Volvo har dessutom åkt enormt snålskjuts på skattebetalarnas bekostnad. Från 2009 till 2016 så var de praktiskt taget nolltaxerade. Allt medan kommuner och regering anlade nya vägar, till exempel den väg som går mellan Olofström och Göteborg, för att företaget lättare och snabbare skulle frakta delarna kors och tvärs genom landet.

Uppsägningarna börjar redan nu till sommaren. Då får 49 Lernia-anställda gå. Därefter kommer ett 100-tal visstidsanställda att sparkas efter hand som deras kontrakt går ut. 80 anställda erbjuds sex månader av arbetsbefrielse från första juli till årets slut. Därefter sker uppsägningarna om 150 anställda pö om pö.

IF Metall skriver: ”2022 kommer produktionen av den nya XC90 förläggas i USA, vilket medför att ytterligare 400 jobb försvinner i Olofström. Och sammanlagt försvinner alltså mellan 700 och 800 arbetstillfällen under de närmaste fem åren.”

Facket har begärt att en löntagarkonsult ska studera verksamheten. Konsekvenserna till Volvos planer kommer att slå hårt mot de anställda och alla människor i och runt omkring Olofström. Alla berörs indirekt av Volvos planer – även mataffärerna och andra småföretag på orten. Med största sannolikhet berörs inte bara 800 anställda på Volvo utan även andra anställda på andra företag. Människor kommer att flytta för att jobb – och mataffärerna tvingas att slå igen för att de inte har några kundunderlag.

– Det känns ju som ett hot när det byggs nya fabriker i Kina och produktionen av bilmodeller flyttar till USA. Det innebär minskade pressvolymer i Olofström, säger Joakim Ravemyr, ordförande för Unionen på Volvo till Kristianstadsbladet.

Detta kallas för svensk imperialism.

(Källa: Kristianstadsbladet, BLT och SVT)

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.