Byggnadsarbetarna samlas till kongress i Göteborg

I dag torsdagen den 31 maj inleder Sveriges byggnadsarbetare sina fyra kongressdagar i Göteborg. 154 kongressombud från hela Sverige samlas då för att dels ta ställning och värdera den gångna kongressperioden och förbundets arbete samt att man ska staka ut verksamhetsperioden för de kommande fyra åren. Kongressombuden skall dessutom ta ställning till 350 motioner som är skrivna och inskickade från alla lokalorganisationer inom Byggnads.

Ur motionsfloden finns det förslag på åtgärder som rör hela arbetslivet. Bland annat finns det en motion som kräver körkort för motorkapar. Som motiv för motionen anges att ett felaktigt handhavande av motorkaparna har medför många allvarliga olyckor, därför föreslår man ett körkort i likhet för vad som krävs vid användningen av traditionella motorsågar.

Vidare finns det motioner som kräver förbud mot bemanningsföretag, införandet av sex timmars arbetsdag, sänkning av pensionsåldern och ett närmare och mer utvecklat samarbete med Fackliga världsfederationen (FVF), (på engelska World Federation of Trade Unions, WFTU).

Kort sagt det finns något för alla. Byggnads kongressdiskussioner brukar präglas av heta diskussioner med högt i tak och glimten i ögat. Det finns i nuläget inget som säger att inte även denna kongress ska präglas av det.

Ända sedan 1949 när nuvarande Byggnads bildades genom sammanslagningar av olika förbund, såsom Grov- och Fabriksarbetareförbundet, Träarbetareförbundet och rörmokarna och sedan även murarna har det vid varje kongresstillfälle alltid funnits medlemmar i SKP. Årets kongress 2018 är inget undantag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.