Repression av Ukrainas kommunister

Dagen före segerdagen kom myndigheterna med en genomsökningsorder till ledaren för Ukrainas Kommunistiska Parti, Petro Simonenko

Den 8 maj 2018, dagen före segerdagen i andra världskriget kom den oligarkiska nazi-regimens blodhundar från samhällets maktstrukturer (för tillfället finns ingen information om den konkreta myndigheten bakom det hela – säkerhetspolisen, åklagarämbetet eller polisen) med en genomsökningsorder till ledaren för Ukrainas Kommunistiska Parti, Petro Simonenko. Utan att vänta på en advokat började de bryta upp grindarna.

Ukrainas Kommunistiska Parti vill fästa uppmärksamheten på det faktum att nazism och fascism har blivit en statsideologi i Ukraina. Nazistkollaboratörer hedras som hjältar, firande anordnas för att hedra nazistiska SS-enheter och minnesmedaljer och frimärken ges ut. Samtidigt förföljs och attackeras kommunister.

Uttalande från Sveriges Kommunistiska Parti med anledning av förföljelsen av Ukrainas kommunister
Ukraina har efter den våldsamma statskuppen 2014 blivit en aktiv bricka i de interimperialistiska motsättningarna. Samtidigt som de ukrainska oligarkerna, med Sveriges socialdemokratiska regerings goda uppbackning, bedriver öppet våld mot sitt eget folk i öster, pågår en skoningslös klasskamp mot arbetarklassen i landet som helhet. Ukraina har under de senaste åren fått dras med intensifierade nyliberala tvångsåtgärder som i skuggan av växande skuldsättning gentemot bland annat IMF bäddat vägen för stärkt inflytande för intressen som framförallt är lierade med USA-imperialismen.

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer den korrupta ukrainska regimens repression av oliktänkande och dess förhärligande av nazikollaboratörer. Regimens beslut att förtiga Sovjetunionens roll i andra världskriget och försök att skriva om historien till fördel för inhemska kollaboratörer och västmakter har bland annat tagit sig uttryck i att man flyttat firandet av segerdagen från den 9e till 8e maj och lägger fokus på ”ukrainares deltagande” i kampanjerna i ”Nordafrika och Stilla Havet”. Detta är inget annat än farsartade försök att växla sin stolta antifascistiska historia mot billiga poäng hos västmakterna. Internationell solidaritet med Ukrainas kommunister är av största vikt mot bakgrund av det svåra läge som råder med anledning av oligarkregimens förföljelse och det otyglade våldet från deras lejda fascistgrupper; våld som i synnerhet riktas mot våra ukrainska kamrater och alla som vigt sina liv åt kampen för ett fritt Ukraina. Till Ukrainas Kommunistiska Parti, dess generalsekreterare Petro Simonenko, och alla dess medlemmar, vill vi rikta vår fulla solidaritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.