Varför rösta på Sveriges Kommunistiska Parti?

Varför ska du rösta på Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) i höstens riksdagsval eller i kommunalvalet i t.ex. Uppsala? Jo, för att det betyder att du lägger en röst för kampen mot en världsordning som ser ut att snart göra slut på den värld den vill dominera och utsuga – du lägger en röst för ditt eget engagemang och för din vilja att skapa en framtid fri från förtryck för kommande generationer.

Din röst är ett löfte om motstånd och kamp och en markering av att du inte är idiotförklarad valboskap – du tar ansvar för din verklighet! Kasta inte bort din röst, använd den istället för att ta ställning för en bättre, socialistisk värld.

På vårt torgmöte på 1 maj i Gottsunda i Uppsala pratade jag om något som är lika viktigt för Gottsundaborna som för någon som bor i Australien eller Kenya – nämligen miljön. Jag tänkte upprepa mig nu, för det kan inte sägas ofta nog. Klockan är redan fem över tolv när det gäller global uppvärmning, slöseri med råvaror och utarmning av marken där vår mat ska odlas.

Jag undrar om du nånsin sett den där bilden som tagits av en rymdsond på väg bort från jorden. Där är jorden först en blå liten boll i ett oändligt hav av tomhet. I nästa bild är den en blå prick, och sen syns den inte mer…Nästa blå prick ligger på ett avstånd som är så stort att människohjärnan inte kan fatta det. Så den här lilla blå bollen i den mörka oändligheten är allt vi har – fördärvar vi den, så finns det ingen annanstans att ta vägen. Det är en bild vi alla borde titta på oftare.

Alla vet vi att den globala uppvärmningen fortsätter, att isarna på polerna smälter och att havsnivån stiger så att människor måste fly från sina hem redan nu. I Bangladesh strömmar människor in till slummen i storstäderna efter att deras åkrar dränkts, och går ett miserabelt liv till mötes. Ursprungsbefolkningar i Arktis ser sin traditionella livsstil hotad och tvingas leva på bidrag i samhällen som förvandlas till lervälling. Det kan kännas långt borta en sommardag i Sverige, men det är början på händelser som kommer att bli allt vanligare.Och allavet vi att råvaruresurserna på jorden faktiskt är ändliga – det hela tar slut nångång helt enkelt, och ändå tillverkas meningslösa skräpsaker med en hastighet och volym som aldrig förr.Och alla känner vi till att moderna högeffektiva jordbruksmetoder utarmar jorden, så att det i en inte alltför avlägsen framtid hotar en livsmedelkatastrof när alltmer döda och kemikalieförgiftade jordar ska pressas på de sista kolhydraterna utan näringsinnehåll…

Och vad säger då våra regeringar och myndigheter och debattörer och professionella miljö-tyckare om det här?

Jo, de säger:

Ta kollektivtrafiken till jobbet, så du inte släpper ut avgaser från din bil – samtidigt som bilfabrikerna spottar ut bilar på löpande band. Samtidigt som kollektivtrafiken blir både sämre och dyrare, särskilt om du bor på landet. Samtidigt som det ropas att vi måste konsumera, köpa, hålla hjulen och profiten igång för annars måste fabrikerna stänga och folk blir utan jobb.

De säger:

Handla kravmärkt och utöva din konsumentmakt, så slipper vi dålig mat full med kemiska ämnen och utan näring. Men samtidigt producerar industriella storjordbruk sådan mat och förstör jordens bärkraft utan att tveka en sekund, medan fabriker lastar ut miljoner paket med snabbmat som fyller våra butiker. Och samtidigt jobbar du länge, och du är trött och stressad och inte i form för ett miljövänligt långkok efter jobbet, och råd med det har du inte heller. Och förresten måste vi ju konsumera, köpa, hålla hjulen och profiten igång för annars måste fabrikerna stänga och folk blir utan jobb.

Och de säger:

Res nu inte på en chartersemester, tänk på vad mycket växthusgaserflygplanen släpper ut. Samtidigt som militärflygplan lyfter för att bomba människor i Syrien och bevaka NATOS och EUs och Rysslands och många andra länders gränser, eller bara för att piloterna ska öva litegrann – och det pratas om upprustning och militärbudget och medlemskap i NATO. Samtidigt som din semester är kort och tågresor till kulturupplevelser i Europa är båda långsamma och dyra. Och förresten måste vi ju rusta och militarisera, producera vapen och flygplan och hålla hjulen och profiten igång för annars måste fabrikerna stänga och folk blir utan jobb.

Jag skulle kunna fortsätta – för det här gäller massor av saker. Skräp som vi ska köpa och slänga, tröstgodis för lördagskvällen, sopor som vi ska sortera och så vidare. Men det räcker väl såhär –  det räcker för att visa att hur mycket du än anstränger dig så når du inte ända fram: för det är inte meningen. Meningen är att kapitalismen ska använda alla resurser på den här lilla blå planeten och göra slut på den och smutsa ner den och fördärva den, och du – du ska tro att du är problemet och anstränga dig att både konsumera så mycket du kan och rädda miljön samtidigt.

Därför säger vi kommunister – NU RÄCKER DET. Vi vill ha ett samhälle där kapitalismen sorteras bort i soporna som giftavfall – vi vill ha ett samhälle där vi tillsammans bestämmer vad vi ska producera och där vi kan planera på ett hållbart och hälsosamt sätt. Vi vill ha ett samhälle där vi inte använder dyrbara råvaror på tanks, bomber och militärflygplan. Vi vill ha ett samhälle där vi jobbar mindre och har tid att engagera oss iavgörande frågor om produktion och konsumtion, och för all del – tid och råd att laga hälsosam mat också, eller tid och råd att ta tåget på semestern. Vi vill ha ett samhälle med en fungerande infrastruktur för stad och landsbygd. Vi vill ha en värld där ingen pressar oss att konsumera för att hjulen ska gå runt och profiten ska rassla in – vi vill bestämma själva vad vi behöver och vill ha och inte dränkas i reklam som gör slut på våra skogar och förgiftar våra själar.

Och du som kämpar med ditt dåliga samvete, du ska veta en sak – du är välkommen att vara med och kämpa för en bättre värld, FÖR DU ÄR INTE PROBLEMET – DET ÄR DU SOM ÄR LÖSNINGEN!!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.