Fackförbund stämmer Måleriföretagen – tvist om arbetstid

Måleriföretagen stämdes nyligen i Arbetsdomstolen av fackförbundet Målareförbundet. Detta eftersom det efter en EU- dom föreligger oklarheter kring hur man ska tyda begreppet ”betald arbetstid”. Bakgrunden är den lag som trädde i kraft 2015, och som stadgar att resor till och från arbetet skulle ses som arbetstid, under förutsättning att de anställda från sitt hem utgår till olika arbetsplatser. Nu hävdar fackförbundet att deras kollektivavtal historiskt sett har tolkats på så sätt att restiden till och från arbetsplatserna inte har räknats in i arbetstiden.

Dessutom påtalar en majoritet av Målareförbundets medlemmar att de i realiteten blir schemalagda med en arbetsvecka på 50 timmar, men de avlönas endast för 40 timmar. Mot bakgrund av detta har man under lång tid försökt kompromissa med Måleriföretagen för att inkludera restid med ersättning i kollektivavtalet, men dessa har avböjt. Inom kort kommer att ärendet att prövas i AD med utgångspunkt i EU-regelverken, och deras påverkan på tolkningen av målarnas arbetstid och deras rätt till ersättning för restid kommer att granskas.

Fackförbundet stämmer förutom Måleriföretagen också de separata medlemsföretag som ingår där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.