Regeringsförslag om högskolebehörighet för gymnasiets yrkesprogram sågas av högern

Regeringens förslag att ge högskolebehörighet för yrkesprogrammen på gymnasiet och utöka antalet gymnasiepoäng i yrkesprogrammen sågas av allianspartierna och Sverigedemokraterna, medan det välkomnas av både Industriarbetsgivarna och fackföreningarna. Förslagets innebörd var att utöka yrkesprogrammen med fler teoretiska kurser, men bibehålla en oförändrad del yrkeskurser. I början av veckan rekommenderade utbildningsutskottet riksdagen att inte ge bifall åt förslaget som offentliggörs i nästa vecka.

– Det är alldeles bedrövligt. Parterna är överens om att det här behövs, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall till tidningen Dagens Arbete.

– Jag kan bara uttrycka en stor besvikelse. Utbildningskraven ser helt annorlunda ut idag. Ska vi klara de utmaningar som digitaliseringen ställer, då måste de som ”bara” ska vara arbetare bli bättre rustade om man ska uttrycka det så, fortsätter hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.