Världsdagen mot barnarbete: Fackliga världsfederationen betecknar barnarbete som ”grymt” och ”omänskligt”

Fackliga världsfederationen som representerar fler än 92 miljoner arbetare i 126 länder världen över fördömer bestämt det grymma utnyttjandet av barn som billig arbetskraft runtom i världen.

Med anledning av Världsdagen mot barnarbete den 12 juni bekräftar Fackliga Världsfederationen att den klassorienterade fackföreningsrörelsen är principiellt emot och oavbrutet kämpar mot den kapitalistiska exploateringen, och i synnerhet mot det omänskliga och grymma barnarbetet.

Den kapitalistiska krisen och fördjupandet av motsättningarna mellan imperialistiska stater har ökat utnyttjandet av barn ännu mer, alltid med syftet att maximera de multinationella företagens profiter. Barnarbetare anställs huvudsakligen inom jordbruk, fiske och gruvindustri, medan andra barn till och med arbetar som vår tids moderna slavar.

Även i de mest välutvecklade ekonomierna är utnyttjande av minderåriga ett faktum, och barnen berövas sin barndom. Detta sker eftersom kapitalet måste dra fördel av billig arbetskraft på grund av den outsläckliga törsten efter profiter. Dessutom använder monopolen barn från ”tredje världen” som billig arbetskraft, medan immigrantbarn ofta är föremål för dubbelt utnyttjande, även i regioner som har skrutit med att man har eliminerat fenomenet, som till exempel Europa.

Idag kämpar Fackliga världsfederationen för det omedelbara avskaffandet av barnarbete, eftersom fler än 200 miljoner barn i åldern fem till sjutton år arbetar världen över. Vi kämpar också mot alla de villkor som skrivits in i lagarna i många länder och som handlar om ett barns ”samtycke” till att arbeta. Vi kräver att barn på ett adekvat sätt skyddas från arbete, samtidigt som deras aktuella behov tillgodoses omgående – såsom allmän, kostnadsfri och obligatorisk utbildning och att de har tillgång till fritid, rekreation och sjukvård.    

Fackliga Världsfederationens sekretariat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.