Allt fler dör varje år av asbest i världen

Enligt en nyligen genomförd undersökning från Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH om den cancerframkallande mineralfibern asbest fastslås det att antalet arbetsrelaterade dödsfall globalt orsakade av det skattas till 230 000 personer årligen. Den sjukdom som främst förknippas med asbest är mesoteliom, en aggressiv cancerform som uppkommer huvudsakligen i lungsäcken. De gjorda forskningsrönen har möjliggjorts av ny kunskap om sambanden mellan asbest och sjukdomar, men också med nyutkommen statistik som underlag för nya beräkningar.

Än idag är det endast drygt 60 länder som har infört totalförbud mot asbest medan det fortsatt används i bland annat USA och Kanada.  Den mest frekventa användningen av asbest återfinns i länder såsom Indien, Kina, Brasilien och Ryssland.

 – Asbestproblemet är mycket större än folk tror. De siffror som har använts hittills är helt och hållet föråldrade, säger Jukka Takala, ordförande i ICOH till webbsajten Asbestos.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.