Bildreportage. SKP och nordiska broderpartier på Nordiskt sommarläger i Värmland

Sommarlägret i Gräsmark i Sunne kommun 7 till 14 juli samlade kamrater från Sveriges Kommunistiska Parti, Norges Kommunistiska Parti, Kommunistiskt Parti i Danmark och Danmarks Kommunistiska Parti.

Med två resdagar och en ledig dag för utflykter återstår fem dagar med studier både förmiddagar och eftermiddagar. Återkommande teman varje år är facklig kamp, hot mot och angrepp på välfärden genom åtstramningspolitik och skenande militärutgifter, flyktingar och migranter och de nordiska ländernas upprustning som följd av NATO- och EU-medlemskap. I år lyftes särskilt den för oktober/november 2018 planerade gigantiska NATO-övningen Trident Juncture 18 fram som kommer att pågå i Norge med 40 000 soldater från 30 länder, 150 krigsflygplan och 70 krigsfartyg. I flera norska städer planeras protestdemonstrationer, så i Trondheim den 20 oktober samt i Oslo och Bergen den 27 oktober. Partierna som var samlade beslutade om ett gemensamt starkt uppträdande i Trondheim och att informera allmänheten så mycket som möjligt i förväg.

Under lägertiden står varje parti för ett kulturprogram under en kväll. SKP fick hjälp av en fiolspelande ung värmlänning med en rik repertoar av spelmansmelodier och berättelser om Värmland och om landskapets/länets uråldriga kontakter till Norge. Andra partier stod för allsång och tävlingar.

På den lediga dagen drog bilar iväg till Selma Lagerlöfs Mårbacka och skulpturparken i Rottneros, medan andra ville se Torsby eller bada. På sena eftermiddagen samlades de flesta i Sunne och hjälpte SKP att dela ut flygblad inför riksdagsvalet i september.

Redaktionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.