Skogsbränderna – en internationell företeelse

På Nyhetsbanken kan man i en artikel från 23/7 läsa att det inte bara är Sverige som är hårt drabbat av skogsbränder, utan att det är en internationell företeelse. Färska rapporter från den ryska nyhetsbyrån Tass avslöjar att det i landet just nu härjar fler än 100 skogsbränder på en areal av sammanlagt 110,7 tusen hektar. Detta är de bränder som bekämpas, men i själva verket brinner nästintill 2 miljoner hektar i landet. Många av bränderna finns i avlägsna områden, i synnerhet i Jakutien och Krasnojarskområdet. De bekämpas inte då kostnaderna för släckning överskrider den förutsagda skadan. Just nu är närmare 2 700 personer delaktiga i brandsläckningsarbetet samt 237 landfordon. Än så länge utgör bränderna inte något reellt hot mot landets tätorter.

Även i Grekland är situationen med skogsbränder mycket bekymmersam. Hittills har åtminstone 50 personer bragts om sina liv i vad som betecknas som de värsta skogsbränderna i landet på ett årtionde. Den ödeläggelse som skogsbränderna har gett upphov till är total då hundratals hushåll förlorat sina hem och åtskilliga människor har tvingats fly.

Under sommaren har även lokala skogsbränder ägt rum i USA, närmare bestämt i delstaterna Colorado och New Mexico.

För att bekämpa skogsbränderna på det internationella planet krävs det å ena sidan att man samordnar de befintliga resurserna på ett effektivare sätt, men också att man omprioriterar resursfördelningen från militär till insatser vid katastrofer såsom skogsbränder och annat.

Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.