Fem myter om SKP och valet: 1. ”Det är orealistiskt att genomföra socialism.”

Det är 2018 och kapitalismen har inget annat att uppvisa än katastrofala resultat på alla plan. Systemet är i konstant kris och det visar dagligen att det inte är kapabelt att tillfredsställa mänsklighetens allra mest grundläggande behov. Krig och konflikter breder ut sig på alla kontinenter och bara det antal barn under 5 år som dör varje dag av fattigdomsrelaterade orsaker i kapitalistiska länder kan likställas vid ett konstant krig mot världens arbetarklass. 25 000 barn upp till 5 år dör, varje dag. 

Även i Sverige ser vi resultat. Samtidigt som teknikutveckling och produktiviteten ständigt går framåt ökar skillnaderna mellan folket som arbetar och skapar allt av värde och de som äger företagen. Istället för att sänka arbetstiden så att fler kan komma i arbete tvingar de oss att jobba allt hårdare med utbrändhet och knappt någon fritid som resultat, för att kunna öka sina vinster i konkurrens med kapitalisterna från andra länder. Medan sjukvård och äldreomsorg monteras ner gör kapitalisterna vinster som aldrig förr. Det byggs hus som ingen har råd att flytta in i och på skolorna går lärarna på knäna av utmattning samtidigt som elevernas resultat blir allt sämre. De har råd att beställa luftvärnssystem och andra vapen för miljarder, samtidigt som de låter hela stadsdelar förfalla i arbetslöshet och småkriminalitet. Oron och otryggheten sprids i samhället och i riksdagen tävlar partierna där om vem som kan driva igenom de mest arbetarfientliga reformerna till förmån för de riktigt stora företagens vinster. 

Sverige är rikare än någonsin tidigare, men de som blir rikare är bara de redan rika och sättet som de rika blir rikare på är på god väg att förstöra vår planet. När blåbären plockas i Polen, paketeras i Belgien och säljs på ICA i Sverige, när lax fångas i Norge transporteras till Thailand för paketering och sedan skickas tillbaks till Sverige för att säljas, så inser vi att kapitalismen är rutten, den har inte människans behov som utgångspunkt, utan några fås vinster.

Det är viktigt att se att dessa problem ligger inbyggda i själva det imperialistiska system som bygger på att kapitalisternas vinster ständigt måste öka i konkurrens mot varandra, något det bara kan göra på arbetarnas bekostnad. Ingen så kallad vänsterregering kan reglera marknadskrafterna inom systemet – det är omöjligt och det vet de mycket väl om och det kan vi se i Italien, Grekland och på andra ställen. Det handlar inte om bankernas girighet, om politikernas maktfullkomlighet eller om ”nyliberalism” – det är en ofrånkomlig del av systemet att de som äger produktionen och styr resursfördelningen alltid kommer att göra det för att sko sig själva.

Det som är helt orealistiskt, helt frånskilt all form av verklighet, är påståendet att vi kan sminka över kapitalismen, att vi kan göra den human. Det går inte att göra den mer mänsklig eller att förvalta den på ett rättvist sätt. Det som krävs är att kasta själva systemet över ända, en uppgift som bara folket självt kan genomföra. Framtiden står att finna i ett helt annat sätt att organisera samhället, ett system som sätter den arbetande befolkningens behov i centrum. Detta system är socialismen/kommunismen där samhällets alla resurser ägs och kontrolleras direkt av folket och som också används för att förbättra människornas levnadsvillkor istället för att skapa ännu mer vinster till de redan förmögna. Med naturtillgångar, fabriker, maskiner, skolor och universitet i samhällets ägo kan folket planera ekonomin rättvist och effektivt.

Socialismen är det enda realistiska alternativet. För varje dag som går ökar avståndet mellan hur det arbetande folket har det idag – och hur de skulle kunna ha under socialismen. Kampen för socialism under 1900-talet och den kämpande arbetarrörelsen, med kommunisterna i spetsen, ligger bakom alla de tidigare framgångar som gjorts i vårt land fram tills idag.

Kasta inte bort din röst – stärk kommunisterna! 
Läs om hur du gör för att rösta på SKP i valet: val2018.skp.se/valsedlar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.