Nej till kapitalisternas krig!

Under helgen kommer runt 50 000 soldater att träna sig inför nästa stora krig i världen. Den största NATO-övningen på mer än 30 år kommer att äga rum i främst Norge, men även i svenskt territorium. Omkring 2 200 svenska soldater kommer att delta i övningen Trident Juncture och knyta ännu starkare band till den största av de imperialistiska allianserna som finns i världen.

På Kallax flygplats i Luleå finns en amerikansk flygdivision stationerad och man kommer att använda norra Sveriges luftrum för att öva inför nästa krig. En sån stor amerikansk truppnärvaro har vi aldrig tidigare haft i Sverige.

De svenska kapitalisterna och deras representanter i riksdagen närmar sig alltmer öppet NATO – för att försvara sina investeringar utomlands räcker inte den svenska militären till, utan man måste samordna med andra. Genom denna samordning kan man dels garantera svenska investeringar i Baltikum, men man kan även behålla den militära och politiska kontrollen över regionen, som är av stor vikt för NATO.

Arbetarna och folket i Sverige har inget intresse av ett krig för att försvara de svenska kapitalisternas investeringar utomlands. Det är folket som kommer att dö för att pengarna ska fortsätta flöda in i fickorna hos några få.

För att kunna försvara sina investeringar mot den allt hårdare konkurrensen i världen är i slutändan krig den enda lösningen. Det spelar ingen roll om kapitalisterna vill kriget eller inte – de måste vilja det.

Det kapitalistiska systemet tvingar fram krigen som ett sätt att omfördela marknaderna. I de krigen offras miljontals människor för att några få ska kunna stegra sin profit.

Det arbetande folket i Sverige och i hela världen har inget att vinna på dessa krig. För att säkra freden krävs det att det arbetande folket stoppar den grundläggande orsaken till krigen: kapitalismen.

Därför kämpar Sveriges Kommunistiska Parti inte bara för freden, utan också mot de mekanismer som tvingar fram krig.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.