Ukrainska kommunistpartiets ordförande mordhotad

I Ukraina fortsätter förföljelserna av det kommunistiska partiet. Efter plundring och ockupation av deras partihögkvarter och förbud mot att ställa upp i val har nu kommunistpartiets ordförande Petro Simonenko mordhotats på Facebook av Igor Mosiychuk, en ledande medlem i och parlamentsledamot för det populistiska och nationalistiska Radikala partiet.

Bakgrunden är att Ukrainas delegation i Europaparlamentet menade att det var deras förtjänst att sanktionerna mot Ryssland i denna församling inte skulle diskuteras i år, utan bordlades till 2019. Enligt Simoneko berodde det istället på att andra frågor som var mer akuta prioriterades. Detta var tillräckligt för att Mosiychuk den 10 oktober i år skulle hota Simonenko med samma öde som den mördade journalisten Oles Buzina och uppmana ”okända patrioter” och ”kamrat Mauser” att göra sitt jobb.

I det kommunistiska partiets uttalande med anledning av hotet påpekas att Mosiychuk är en dömd terrorist, med en lång historia av våldsdåd bakom sig. Han släpptes från fängelset efter en amnesti år 2015, tillsammans med många andra nazister och fascister. Till och med i det rådande politiska klimatet i Ukraina lyckades han bli arresterad på grund av en osedvanligt stor muta han tagit emot, men räddades av sina meningsfränder genom att hans parlamentariska immunitet åberopades. Han stöder militariseringen av Ukraina, fortsättningen av kriget i Donbass-området och står för en fascistisk omvandling av staten och en direkt fysisk eliminering av meningsmotståndare, säger uttalandet vidare.

Kommunistpartiet kommer att inleda en rättsprocess mot Mosiychuk, och information om mordhotet kommer att spridas till både människorättsorganisationer, EU och det internationella samfundet i stort. Samtidigt säger partiet att man inte kan förvänta sig en opartisk undersökning av brottet under den regim som idag styr Ukraina.

Uttalandet avsluts med en försäkran om att det kommunistiska partiet under alla omständigheter kommer att försvara det ukrainska folkets fri- och rättigheter, och aktivt bekämpa politikens alltmer fascistiska drag och den idealisering av nazismen som kapitalismen tvingar på befolkningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.