De 26 rikaste äger mer än den fattigaste halvan av mänskligheten

Den ”otroliga” koncentrationen av rikedom accelererades ännu mer under 2018, och nu äger 26 miljardärer förmögenheter som är lika stora som inkomsterna för den fattigaste hälften av mänskligheten, enligt en rapport från en icke-statlig fristående organisation, som också visar att koncentrationen av rikedom i några få händer är en inneboende trend i det kapitalistiska systemet.

Enligt studien som har gjorts av den fristående organisationen OXFAM, kunde världens miljardärer se sin förmögenhet öka kumulativt med 12% eller 2,5 miljarder dollar om dagen förra året, medan de 3,8 miljarder människor som utgör den fattigaste hälften av världens befolkning på motsvarande sätt fick se sina tillgångar minska med 11% eller 500 miljoner dollar per dag.

Trots att den fristående organisationen inte på något sätt utmanar det ”oantastliga” kapitalistiska systemet, och därmed inte heller det privata ägandet av de grundläggande och koncentrerade produktionsmedlen (förutom att de föreslår en lösning med hård beskattning av de rika) är de uppgifter som presenteras i rapporten i stort sett korrekta och baseras på data sammanställd av tidskriften Forbes Magazine och banken Crédit Suisse.

I allmänhet ökade förmögenheten hos världens miljardärer med 900 miljarder dollar förra året (eller 2,5 miljarder per dag). Antalet miljardärer har fördubblats sedan utbrottet av den finansiella krisen 2008, säger OXFAM och påpekar att i många stater ”drar de rika inte bara nytta av att deras egendom ökar, utan också av att skattesatserna är de lägsta på flera årtionden”.

OXFAM uppskattar att endast fyra cent på varje skatteintäkts-dollar kom från beskattning av de rikas förmögenheter.

Den fristående organisationen uppskattar att de rikaste döljer ca. 7,6 miljarder dollar från skattemyndigheterna, vilket inkluderar länder som Brasilien och Storbritannien, och säger vidare att ”10% av de fattigaste betalar nu en inkomstskatt som är proportionellt mycket högre än vad de rikaste betalar.”

(Källa: RES-MEA, AFP, DPA, Reuters)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.