Seko Tunnelbanans solidaritetsuttalande om hamnarbetarnas strejk

Hamnarbetarförbundet utlyste en strejk igen för rätten att teckna Kollektivavtal mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.

Det absoluta majoritet av hamnarbetare är organiserade I Hamnarbetarförbundet.

Sveriges Hamnar har kollektivavtal med Transport som ger sämre villkor jämfört med Hamnarbetarförbundet.

Transportföretagen anser att genom att acceptera att Hamnarbetarförbundet tecknar kollektivavtal. då man riskerar olika villkor i Sveriges hamnar samt att man kör sönder den svenska modellen!

Detta är direkt lögn då även i andra branscher finns flera avtal, såsom i Spåravtal finns lydelser som gäller bara för Seko-medlemmar eller ST-medlemmar.

Utöver det stödjer vi kravet att Hamnarbetarförbundet få teckna ett parallellt likalydande riksavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Innehållsmässigt är förslaget exakt likalydande med det existerande Hamn- och Stuveriavtalet gällande löner, arbetstider och övriga villkor. Den enda skillnaden är partsförhållandet. Detta skulle innebära en skyldighet för arbetsgivarna att inkludera Hamnarbetarförbundet, utöver Transport, i förhandlingar och överenskommelser som rör deras medlemmars vardag på jobbet.

Seko Tunnelbanan stödjer Hamnarbetarförbundets och alla fackföreningarnas rätt att utlysa strejk för sina medlemmar och för att teckna kollektivavtal.

Vi fördömer lockouten som Sveriges Hamnar har lagt som straffar hård hamnarbetarna. Lockouten anser vi att det ska inte ens vara lagligt då arbetsgivarna utnyttjar sin stark ekonomisk position för att krossa arbetarklassen. 

Seko Tunnelbanans klubbstyrelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.