Ockupationen av BB i Sollefteå

Under vår bilsemester runt Bottniska viken, sover vi över i Sollefteå och besöker i anslutning sjukhuset och ockupationen av BB som där fortgår sedan 2 1/2 år tillbaka.

Sollefteåborna startade ockupationen som ett omedelbart svar på ett politiskt beslut från den 30 januari 2017 om att stänga BB, för att göra besparingar om 15 miljoner kronor. Omedelbart därefter ockuperades entrén till Sollefteå sjukhus av uppretade Ådalsbor. Sedan dess har flera tusen deltagit i ockupationen och några har ett hundratal nätter bakom sig.
Idag är en del av kampen även att ta tillbaka akuten som ”drabbats av” nedskärningar och vars funktion också är en förutsättning för ett fungerande BB.

Samarbetsviljan är stor bland Ådalsborna och och ockupationen av Sollefteå BB har fått stor sympati i Sollefteåtrakten, liksom i hela landet men även utomlands.

När vi besöker BB, för att visa vår solidaritet och ge vårt stöd, får vi träffa fyra ockupanter som befinner sig där regelmässigt. En av dem sitter med i samordningen. Förståelsen för situationen, tillika kampviljan är det ingen brist på. Förutom kampviljan är det samordningen och hemsidan som strukturerar motståndet.

Även om det som alltid är ett mindre antal ”eldsjälar”, finns en lista med ett hundratal ockupanter som står till förfogande, bland annat ska det kunna garanteras att det alltid finns minst två ockupanter på plats- dygnet runt. Vid vårt besök den 5/8 är schemat redan bokat till och med den 15/8.

Denna ockupation är ju inte ett svar på en enskild företeelse, snarare ett allmängiltigt tillstånd för Sverige och den kapitalistiska världen som helhet, där välfärden nedmonteras (med minimerad vård, skola, omsorg och service) för att därigenom kompensera monopolkapitalet för sinande vinster och minskade andelar i den ökade konkurrensen på världsmarknaden.

På det lokala planet och sett till Sollefteå med omnejd kan vi lätt se det absurda i att en gravid kvinna i en väl förberedd situation skulle behöva invänta ett tåg för en 1 – 1 1/2 timmes resa till Sundsvall eller Örnsköldsvik, för att föda sitt barn. Numera finns dock ingen järnvägsförbindelse från Sollefteå, annat än med godståg. Detta som en humoristisk anmärkelse sedan en intelligent Stockholmspolitiker från MP vid tillfälle föreslog att de väl kunde ta tunnelbana.

Nu är saken som den brukar vara, att kapitalets administratörer använder de diverse incitament som står dem till buds. Bland annat har det föreslagits att nedläggningen av Sollefteå BB skulle ersättas av vårdcentraler (där finns också både stora och starka privata penningintressen). Ett annat är att gravida ska erbjudas kurser i att föda barn i en bil.

I stället för sådana goda råd, ger vi vid vårt besök ett litet ekonomisk bidrag till ockupationen. Den har inget bankkonto men tar emot swisch via nr 1236638258, även kontanter- vilka noggrant redovisas. Pengarna går till ockupationens och vår gemensamma kamp mot samhällets utarmning på kapitalets altare genom att de används vid demonstrationer och manifestationer, samt och inte minst- i den direkta kampen genom att betala för en frukost åt den som deltagit i en nattockupation och från den  måste ta sig vidare till sitt arbete.

Dorotea-upproret slutade efter tre års kamp med seger, innebärande att vårdcentralen finns kvar.

Vi ger i densamma anda vårt fulla stöd åt ockupationen av Sollefteå BB och dess aktivisters kamp som är en god förebild.
Deras kamp är också vår!

Paulina och Kjell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.