Polens kommunistiska partis femte kongress

KPP:s femte kongress hölls i Bytom den 21 juli.

Dagen före 75-årsjubileumet för upprättandet av Polska folkrepubliken hölls Polens Kommunistiska Partis (KPP) femte kongress med deltagande av flera dussintals delegater från partiets regionala organisationer. Lefteris Nikolaou, representant för Greklands Kommunistiska Parti och medlem i Europaparlamentet, närvarade också vid kongressen.

Kongressen hölls under en för KPP svår period, då repression och förföljelse av kommunisterna fortsätter. Rättegången mot redaktionspersonalen på tidningen Brzask gick in i en ny fas när distriktsrätten i Katowice ådrog sig åklagarens krav på att börja om rättegången och bestämde sig för att skicka tillbaka fallet till den första rättsinstansen. Kampanjen för att förfalska historien om Polska folkrepubliken stärks i och med skärpandet av artikel 256 i brottslagen, som kriminaliserar förespråkande av den kommunistiska ideologin och användning av de kommunistiska symbolerna samt likställer kommunism med fascism. I denna situation förklarade kongressen enhälligt att partiet inte kan modifiera sina stadgar genom att retirera från sin marxist-leninistiska ideologi. Kongressen tillkännagav fortsättandet av partiets tidigare politiska linje och kampen mot myndigheternas repression.

Delegaterna accepterade rapporten om partiets inhemska och internationella aktiviteter under de senaste fyra åren och röstade för ett accepterande av det nuvarande ledarskapet. Krzysztof Szwej blev omvald som ordförande för KPP:s centralkommitté. I kongressens uttalande tillkännagav partiet att den nuvarande internationella situationen är ett hot mot den internationella freden, särskilt genom det växandet hotet om en allvarlig militär konflikt som ett resultat av hot mot Iran. Under tiden håller Polen tillsammans med länder som Ukraina, Litauen, Lettland och Estland på att omvandlas till NATO:s östra flanks infrastruktur. Partiet noterade också fram tills nu har all opposition mot huvudriktningen i regeringens politik blivit effektivt borttagen från det offentliga livet och marginaliserad. Alla som ifrågasätter regeringens politik, särskilt gällande utrikesaffärer, blir inte bara eliminerade från media utan också offentligt förföljda. Dessutom underströks det att domstolarnas oberoende är allvarligt underminerad i Polen.

Kongressen fördömde rättsåklagarens förföljande av KPP och den långdragna rättegången som inte bara syftar till att förtrycka medlemmar i partiet utan också till att skrämma folkopinionen. Delegaterna diskuterade också de framtida aktiviteterna, särskilt utvidgandet av KPP:s informationskampanj på internet, ökande publiceringsfrekvens för tidningen Brzask och andra sätt att sprida kommunistiska idéer.

ICP, 13 augusti 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.