Antiken försvinner ur läroplanen

Skolverket har meddelat att de vill ta bort perioden som brukar kallas för antiken ur historieundervisningen för högstadieelever.

I det förslag till ny kursplan som Skolverket har presenterat har nedskärningar gjorts inom historieämnet. Anledningen till att all historia före 1500-talet försvinner, däribland den epok som brukar kallas för den grekiska och romerska antiken, förklaras helt enkelt med att det inte finns någon tid över för att lära ut.

Nedskärningar är inget nytt inom det kapitalistiska systemet och inte heller för dess skolsystem. När kassan sinar skjuter man inte till mer pengar utan man bantar ner och försämrar. Hela tiden ser vi hur klassamhället visar sig mer och mer påtagligt genom att erodera den grund som ska vara allas rätt till utbildning.

När man skär ner på den statliga skolan glider tillgängligheten till en kompetent utbildning med tillräcklig lärarhjälp längre och längre bort från alla dem som inte har möjlighet att betala stora summor pengar för att få den på annat håll. Allt mer av det som borde vara allas rätt att lära sig koncentreras på en allt mindre grupp människor: högre bildning blir något för den ekonomiska eliten.

Detta är inget konstigt för dem som känner till kapitalisternas intressen och har läst Marx angående arbetskraftens reproduktionskostnader. Det handlar om att göra folk så billiga i drift som möjligt, vad behöver de egentligen få veta i skolan? Jamen, lär dem om efterkrigstiden, att kommunism är dåligt och att man ska skaffa sig ett jobb så fort som möjligt bara! Vad för nytta har en arbetare av kunskaper om antiken om hen ändå bara förväntas stå i en fabrik?

Kanske tänker Skolverket att man kan spara pengar på att, istället för att lära ut om antiken på historielektionerna, helt enkelt efterlikna den samhällsmodell som man hade på den tiden? Där utbildning var tillgänglig endast för aristokratin och vanligt folk antingen var praktiskt lagda hantverkare eller slavar.

Simon Skretting

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.