Kemiska risker på arbetsplatserna ska kollas upp

Aftonbladet rapporterar 1 oktober 2019 att Arbetsmiljöverket ska besöka ungefär 1800 arbetsplatser för att undersöka om arbetarna där utsätts för kemiska risker. ”Riskerna finns nästan överallt,” säger Arbetsmiljöverkets projektledare Elin Löftsröm-Engdahl.

Under de senaste åren har dödsfall och olyckor på arbetsplatserna ökat, samtidigt som media valt att inte fokusera på detta. Istället har vi matats med gängkriminalitet och mord i förorterna – när det faktiskt är farligare att gå till jobbet. Hur stora är då de kemiska riskerna? Förra året var exempelvis kemiska och biologiska ämnen orsaken till 800 anmälda arbetssjukdomar och 200 olyckor med sådana ämnen inträffade, meddelar Arbetsmiljöverket. Nu ska inspektioner genomföras på bland annat skolor och bilverkstäder.

Ingen människa ska behöva dö på sin arbetsplats! SKP kräver fokusering på arbetsplatsolyckor och att arbetarnas krav på en säker arbetsplats tillgodoses.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.