Avslöjande dokumentär om internationell bostadsröta

Dokumentärfilmen Push hade premiär 6 september i Stockholm, och visas fortfarande några dagar på biografen Victoria. Förhoppningsvis kan den också ses på sina håll i övriga landet. I Stockholm inbjöd Hyresgästföreningen in medlemmarna till gratis visning dagen före premiären men biljetterna tog snart slut. Nu upprepas den exklusiva gratis filmvisningen på Bio Rio den 22 och på Zita den 30 oktober.

Filmen är en avslöjande och upprörande skildring av riskkapitalister i fastighetsbranschen i storstäder världen över, med exempel från London, Toronto, Valparaiso, New York, Berlin, Italien, Sydkorea, samt, hör och häpna, Uppsala. FN drog sig nämligen till minnes att det i organisationens stadgar står att bostad hör till de mänskliga rättigheterna och tillsatte 2014 en rapportör i bostadsfrågan. Rapportören är en kanadensisk jurist vid namnet Leilani Farha, och filmaren Fredrik Gertten (han har även gjort filmen om den unge Slatan) följer hennes upptäcktsresa i fastighetsträsket, framför allt kring Blackstone, en av världens största riskkapitalister.

Blackstone och andra driver ut vanliga hyresgäster, chockhöjer hyrorna för att få till stånd en social statushöjning av ett område (gentrifiering) och köper upp hela stadsdelar, inte för att hyra ut utan för att inte hyra ut och på så sätt få den bästa kapitalplaceringen utan skyldigheter. Filmen visar exempel på sådana spökstadsdelar. Wikipedia räknar upp Haga Nygata i Göteborg och Södermalm, Bagarmossen och Telefonplan m.fl. i Stockholm som exempel på gentrifiering i Sverige.

Filmen går långt i sin klassmässiga analys men lösningar kan de två experterna, den ena en kvinnlig professor och den andra nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz, inte bidra med. Rapportören Leilani Farha har bildat organisationen The shift (skiftet) som vill påverka storstadskommuner att återkommunalisera mark i förhoppning att kommunala värdar är justa. Det verkar vara en droppe på en het sten. Hyresgästföreningen gör rätt i att popularisera filmen. Vi har alla mycket att lära av den. Gå och leta upp filmen innan den slutar visas!

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.