Solidaritet med Iraks protesterande invånare

Protester pågår för närvarande i hela Irak. I alla större städer pågår protesterna, från Bagdad till Basra. Protesterna började i juli som fredliga demonstrationer, demonstranterna är främst ungdomar och det finns inte någon central ledare eller politiskt parti i ledningen. I Basra protesterar unga oljearbetare som kräver jobb för lokalbefolkningen.

Demonstranter har grundläggande krav som rent vatten, el, sjukvård och jobb. De signalerar ett fundamentalt krav på mänsklig värdighet och för radikal politisk förändring i Irak. Efter det starkt ifrågasatta nationella valet i maj, som kritiserades av många som en fasad och utmärktes av lågt valdeltagande, vägrar många irakier att stödja politiska partier, utan fortsätter sin legitima proteströrelse.

Under protesterna har fredliga demonstranter, inklusive barn, blivit måltavlor, dödade, sårade och arresterade av irakiska säkerhetsstyrkor, paramilitära styrkor och miliser som leds av medlemmar av den politiska eliten.

Även om protesterna huvudsakligen inriktar sig på korrupta irakiska tjänstemän och eliter, kräver irakierna demokratiska rättigheter för det irakiska folket.

För att rättvisa ska tillämpas är det absolut nödvändigt att förstå brutaliteten inte bara hos den korrupta irakiska staten och dess säkerhetsstyrkor och milis, som har mött protesterna med våld och avstängning från internet. De imperialistiska staterna som talar om Iraks ”demokrati”, men samtidigt ger resurser för att stärka militariseringen av den irakiska staten, bär också ett ansvar. De bidrar aktivt till att det irakiska samhället splittras genom kampanjer som försvårar och begränsar det irakiska folket tillgång till sina egna naturresurser.

Vi fördömer den irakiska regeringens angrepp mot demonstranter och dess tystnad inför våld av paramilitära grupper och milis som dödar, sårar och hotar demonstranterna.

Solidaritet med det Irakiska folkets kamp för mänskliga rättigheter, social och politisk förändring.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.