Lektorer i omvårdnad: ”Äldre ses som andra klassens medborgare”

Den 9 oktober skrev två lektorer en debattartikel i Dagens Samhälle och argumenterade att ”i dagens äldreomsorg och i dagens Sverige behandlas äldre långt ifrån på samma sätt som yngre och friska.”

Lektorerna Anna Swall och Lena Marmstål Hammar berörde i artikeln att neddragningarna inom äldreomsorgen fortsatt de senaste årtiondena och att den fortsätter nu. De gav flera exempel i texten:

”Startpunkten – eller droppen som fick bägaren att rinna över – som föranledde denna skrivelse var när kommunstyrelsens ordförande i Motala, Kåre Friberg (M), föreslog att äldre ska använda filtar för att värma sig då kommunen planerar dra ner på värmen på äldreboendet i syfte att spara pengar. I Ystad föreslås att äldre inte längre ska ha varm mat på kvällarna och att de äldre om de ändå vill ha detta ska äta färdigrätter från affären som värmts upp i en mikrovågsugn. Denna mat kan de möjligen få hjälp att värma.”

Robotverksamhet
Anna Swall och Lena Marmstål menade att äldre blir diskriminerade som ett resultat av hur de bedöms. De skrev också att det ”har blivit en naturlig del i samhället!”

I artikeln på Dagens Samhälle slog de vidare fast att ”Det resonemang vi idag för gällande äldre och deras rättigheter är helt snedvridet och det säger en del om ålderismen i Sverige. I dagens äldrevård ska de äldre anpassa sig till organisationen och inte tvärtom, vilket påminner om en form av robotverksamhet.”

Om debattörerna
Anna Swall,
doktor i omvårdnad, lektor Högskolan Dalarna
Lena Marmstål Hammar
, docent i omvårdnad, lektor Mälardalens Högskola

Läs debattartikeln: Diskriminering mot äldre har blivit en naturlig del i samhället (Dagens Samhälle) »

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.