Tillgänglighetsbarometer

På det privata assistans- och vårdföretaget Humanas hemsida kan man läsa att de för tionde året i rad har gjort en”Tillgänglighetsbarometer” för varje stad i Sverige och en rapport, där man granskat 20 olika insatsområden.

Här kan man bland annat läsa att:

• Sex av tio kommuner saknar tillgänglighetsmål i översiktsplanen
• Nästan hälften av kommunerna kontrollerar inte tillgängligheten på uteserveringar
• 70 procent av landets kommuner saknar plan för hur de kommunala skolorna ska agera när de tar emotelever med förvärvad hjärnskada
• Var sjätte kommun ställer krav på tillgänglighet när bidrag till föreningsverksamhet delas ut.

Man kan också läsa att ca 50 procent av kommunerna ställer krav på tillgänglighet för t.ex. uteserveringar, men att mer än hälften inte kontrollerar om kraven efterlevs.

När man läser lagtext står det väldigt ofta ”bör” och inte ”ska” när det gäller tillgänglighet för människor med funktionssvårigheter, som t.ex. att vara rullstolsburen, blind eller döv, förståndshandikappad osv.

Vi kommunister tycker det inte borde behövas en sådan barometer, det borde vara en självklarhet att samhället måste vara tillgängligt för alla på alla plan – man borde inte behöva kolla upp innan man ska någonstans om det stället är anpassad enligt lagen.

Att bli bemött likvärdigt i samhället betyder att samhället ställer nödvändig hjälp till förfogande allt efter den enskildes behov.

Här finns Humanas rapport »

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.