Folket är enat

”Folket är enat”, skriver döttrarna till chilenska flyktingar i en insändare i Nyhetsbyrån i Järva.

”– Vi är döttrar till politiska flyktingar som var tvungna att fly Pinochetregimen och den tyranneri som han och den chilenska militären utsatte våra föräldrar för. Den brutalitet som visades mot våra föräldrar har satt spår i våra liv- Vi är politiskt aktiva för vi vet vad det innebär att få demokratin bortrövad.”

Folket är enat. Det är folket – och inte politiska partier i en enad front – som reser sig. Det är så det ska vara. Men det behövs en organisation för att folkets vrede inte ska rinna ut i sanden. Det chilenska kommunistpartiet försöker organisera människorna som protesterar. I Grekland finns KKE som kunde och kan organisera folket. Det är alltså kommunistpartiet som ska vara i täten för folkets protester.

Chiles regering är inte fascistisk. Som Pinochets regering och militärdiktaturen var. Den nuvarande regeringen är en mitten-höger regering och systemet är en borgerlig demokrati, i den mån en borgerlig demokrati kan vara demokratisk. Det är samma system som vår egen borgerliga demokrati är byggd på.

Men ändå, när folket kräver stopp på åtstramningarna och att klasskillnaderna skall minska, agerar även borgerliga demokratier fascistiskt för att kväsa folket rättmätiga uppror.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.