Kommunisterna i Italien växer

Det senaste året har det kommunistiska partiet i Italien, Partito Comunista (PC), vuxit konstant. I parlamentsvalet förra året fick partiet lite över 100 000 röster, vilket mer än fördubblades i valet till Europaparlamentet tidigare i år. Då fick partiet långt över 200 000 röster, vilket översätts till 0,9 procent. Tillväxten för partiet har därefter fortsatt.

I regionalvalen i Umbrien lyckades den kommunistiska kandidaten för PC nå en procent, vilket är bättre än de två tidigare nationella valen. Partiet lyckades också nå större framgångar än de två andra partierna på vänsterkanten, som båda kännetecknas av opportunism, där man knappast lärt sig av den eurokommunistiska historian i Italien utan ser sig som en del av den traditionen.

Umbrien har traditionellt varit en del av det så kallade Röda Bältet där kommunisterna varit starka och haft ett stort inflytande. Det gamla kommunistpartiet, som i början på 90-talet gjorde sig av med det sista av sitt kommunistiska arv, likt det svenska Vänsterpartiet, har fram till årets val varit dominerande. I detta val förlorade de dock stort och tappade 13 procentenheter till förmån för det fascistiska Lega Nord, som ökade med mer än 20 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.