Francos kvarlevor flyttas

Den 24 oktober flyttades den fascistiske diktatorn Francos kvarlevor från det enorma monument där de tills nu legat i Valle de los Caidos (sv. De fallnas dal). Monumentet har länge varit en viktig plats för Spaniens fascister, där man ofta samlats för manifestationer. Monumentet byggdes av tiotusentals krigsfångar och utöver Franco ligger diktatorn Primo de Rivera begravd där, tillsammans med tusentals anti-fascistiska kämpar.

I ett uttalande om flytten fördömer det spanska kommunistpartiet PCTE den falska anti-fascism som det regerande socialdemokratiska partiet PSOE ger uttryck för. Det är en taktik inför det kommande parlamentsvalet i november, menar kommunisterna. Genom att först slå ner hårt på protesterna i Katalonien har partiet vidgat sitt stöd högerut och genom att nu flytta Francos kvarlevor vidgar man det åt vänster.

Flytten av kvarlevorna sker inte i enlighet med några ”moraliska eller politiska principer av respekt för Francos offer eller den anti-fascistiska kampen” utan är en rent valteknisk uträkning från socialdemokraternas sida, skriver PCTE i sitt uttalande.

Kvarlevorna av inte bara Franco, utan också Primo de Rivera och alla andra som ligger begravda där, borde ha flyttats för länge sen. För att hedra alla de som dött i kampen mot fascismen borde anti-fascisterna prioriterats och därefter måste alla monument till den fascistiska perioden förstöras, inklusive monumentet i Valle de los Caidos, skriver partiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.