Allt stöd till folkets kamp i Chile!

Vi ser med oro och allvar på den aktuella situationen i Chile, där fler än 12 000 poliser och militärer har blivit utplacerade på gatorna och där det råder både utegångsförbud och undantagstillstånd. Detta kallar regeringens representanter för att ”upprätthålla ordningen” – i verkligheten är det en kriminalisering av landets ungdom och arbetare.

Bland demonstranterna finns tusentals gripna, minst 17 dödade och många svårt skadade. Situationen påminner på många sätt om forna tiders militärdiktatur, som ledde till att tusentals män och kvinnor fick fly sitt land för att undkomma avrättning, fängelse och tortyr.

Trots den omröstning som hölls 1988, som ledde till demokratiska val och trots de 30 år som förflutit sedan diktaturens fall är grundlagen idag densamma som fanns under diktaturen och landets styrande har starka band till diktaturen: presidentens bror tjänstgjorde som minister under Pinochet.

Den nuvarande presidenten, Sebastian Piñera, blev vald till 2018, efter att ha utlovat förbättringar i landet. Förbättringarna har uteblivit och istället har de rika både skattebefriats och blivit ännu rikare, samtidigt som pensionerna och lönerna har sänkts. Skolavgifterna har höjts tillsammans med både matpriserna och kostnaden för boende.

Nu har presidenten bett om ursäkt och gått med på vissa eftergifter, vilket visar den makt och den kraft en klass i rörelse besitter och vilka möjligheter som står arbetarna och studenterna till buds. Vi betonar dock att eftergifter inte räcker! Alla eftergifter är tillfälliga och angreppen kommer förr eller senare tillbaka, eftersom kapitalismen kräver det. Den ursäkt som Piñera riktar mot folket klingar falskt i ljuset av de enorma övergrepp som det chilenska kapitalets polis och militär gjort sig skyldiga till.

Kampen handlar om mycket mer än de smulor och vackra ord som presidenten nu vill ge de som kämpar för en bättre morgondag. Även om protesterna ursprungligen utlöstes av en prisökning i tunnelbanan, som redan är Latinamerikas dyraste, handlar de om så mycket mer än så.

Det handlar om privatiserad sjukvård, om rätten till utbildning, om sänkta pensioner, om bostadsbrist, om dyra hyror, om prishöjningen på el, om privatiseringen av vatten och om prishöjningen på bensin.

Det handlar om militären, som dagligen rånar folket. Det handlar om straffriheten för direktörerna och om parlamentarikernas löner. Det handlar om Mapuche-folkets rätt till den mark som stulits från dem.

Det handlar om ett folks värdighet!

Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sitt stöd för det chilenska folkets kamp och vi ger vår fulla solidaritet till kommunisterna i Chile som arbetar för att rikta in kampen mot hela det kapitalistiska systemet, som är roten till det onda.

El pueblo unido jamás será vencido!

Partistyrelsen
Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.