Lärarna beskylls för skolornas höga kostnader

I den undersökning som Sveriges Radio gjort om ekonomin i landets grundskolor pekar skolchefer i en rad kommuner ut lärarnas löner som en stor faktor till att ekonomin går sämre. I Jönköpings län samarbetar till och med kommuner för att pressa ner lönerna för lärare.

Angreppen på lärarnas löner kommer i tider med allt tydligare tecken på en ekonomisk recession. Av landets 290 kommuner väntas 110 gå med förlust under året, vilket också föranleder en rad nedskärningar inom främst vård och skola. Situationen lär inte bli bättre nästa år, då allt fler prognoser tyder på att nästa kapitalistiska kris är på väg.

Försöken att skjuta över ansvaret för kommunernas dåliga budget på de anställda och på dem som jobbar fungerar som ett sätt att dölja det kapitalistiska systemets ansvar för bristen på stabil välfärd och framställer problemet som om det var enskilda individers fel. Det också ett försök att lasta vanliga människor för all den osäkerhet som uppstår i ett ekonomiskt system med regelbundna kriser.

Därmed inte sagt att lärarnas lönesystem är oproblematiskt. Den individuella lönesättningen som är norm inom skolans värld leder till en atomisering av lärarkåren, där kollegor blir till konkurrenter istället för ett stöd. Problemet är dock inte lärarnas lönenivåer. Lärarna får inte ställas i motsättning till andra grupper av arbetare eller elever – alla dessa grupper har gemensamma intressen i att kämpa för en bra skola värdig den moderna människan.

Andreas Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.