Sveriges Kommunistiska Parti på 40-talet

Under vårt partis nationella konferens i slutet av sommaren var en av de viktigaste punkterna diskussionen om partiets och den kommunistiska rörelsens historia. Fokus för diskussionerna låg på partiets verksamhet på 40-talet, då en rad förändringar ägde rum som ledde till en försonande inställning till kapitalets stat och ett närmande till den socialdemokratiska rörelsen. Mycket av det som utgjorde partiets analys då, fanns kvar i den kommunistiska rörelsen i årtionden därefter och än idag inom stora delar av vänstern: fokus på det ”minst onda”, på olika inom-kapitalistiska lösningar, en försonande syn på reformism och inte minst strävan efter enhets- och folkfronter. Så även i vårt eget partis historia. Vår analys är därför inte bara en kritik, utan också en självkritik.

Det som då utgjorde diskussionsunderlag presenterar vi nu som en broschyr på 40 sidor, som går att beställa från partiet. Partiet kommer gå vidare och bygga ut analysen, som på långa vägar inte är färdig. Det är ett nödvändigt steg att lära av historien för att på allvar återupprätta den revolutionära arbetarrörelsen och den revolutionära kommunismen som ett rejält alternativ.

Beställ genom att maila:
skp@skp.se

Priset är överkomligt – 20 kronor + porto.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.