Protester i Ecuador ledde till seger

Efter de senaste veckornas intensiva protester upphävde Ecuadors president Moreno söndagen den 13 oktober delar av det omfattande sparpaket som han tillkännagav i början av månaden. Främst gäller detta återinförandet av de bränslesubventioner som drev ut transportarbetare och ursprungsbefolkningen på gatorna. Detta skedde efter förhandlingar – som direktsändes i den nationella televisionen – med ursprungsbefolkningens organisation Conaie. Presidenten lovar också att förhandla med de statsanställda.

Den 2 oktober tillkännagav Moreno ett omfattande sparpaket, som bland annat skulle innebära halverad semester för offentligt anställda, lönesänkningar på uppemot 20 procent och tvång att bidra med en dagslön per månad till statens budget. Moreno, som allierat sig med den amerikanska imperialismen, jobbar också för att återöppna militärbasen Manta, samt för att upprätta en flygkontrollstation på Galapagos-öarna. Fackföreningen CTE (Ecuadors Arbetares Konfederation) menar att Morenos politik går ut på att ytterligare koncentrera landets rikedomar i händerna på de rikaste och störta folket ner i den djupaste fattigdomen.

Folket och arbetarklassen har svarat med kraft, och generalstrejker utlystes den 3 och den 9 oktober med tiotusentals människor på gatorna för att demonstrera. Det fick regeringen att utfärda både undantagstillstånd och utegångsförbud, samt att flytta regeringen från huvudstaden Quito. Efter den hårda repressionen står nu regeringen ansvarig för 7 döda och 1 340 skadade – en regering som de kraftfulla protesterna trots detta till slut tvingade till förhandlingsbordet. Ännu står det dock inte klart när regeringens eftergifter träder i kraft, och på sina håll har protesterna fortsatt.

Protesterna har fått stöd från Fackliga Världsfederationen och Ecuadors Kommunistiska Parti har hela tiden deltagit i protesterna och manat folket att avsätta regeringen och skapa en ny regering under folkets kontroll.

Linus Malmström

Källor:

Grandi proteste in Ecuador contro le politiche del governo Moreno e il FMI »
Ecuadors regering backar om subventioner »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.