Regeringen sparar på personlig assistans

Enligt Neuro, en organisation specialiserad på neurologi, genomför regeringen en besparing för de flesta med personlig assistans. Genom att endast höja schablonen inom den personliga assistansen med 1,5 procent skjuter man inte till ekonomiska medel som motsvarar kollektivavtalets höjningar med 2 procent.

Det är sjunde året i följd som regeringen tillför mindre medel än löneökningarna. Risken är att det kommer saknas ekonomiska resurser för att kunna anställa kvalificerad personal, vilket innebär en betydande försämring i levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning.

2008 skrev Sverige under FN:s konvention om rättigheter till ett likvärdigt liv för funktionshindrade. Men för att detta ska bli verklighet krävs att de medel som behövs tillförs behövliga enligt intentionerna i LSS-lagen (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är på tiden att inse att det inte räcker med att stifta en lag – pengarna ska följa med! SKP kräver att regeringen ska sluta spara pengar på de svagaste i samhället.

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.