En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Verkligheten för den som blir sjuk i dagens Sverige

Illustrationsbild: Pxhere

Sjukvård som är gratis och lika för alla, glöm det. Expressen berättar 26 oktober om en 62-årig man som drabbades av prostatacancer.

En undersökning som han fick via jobbet visade att det var möjligt att cancern hade spridit sig i kroppen eller att den i vart fall låg på gränsen för att göra det. Nu väntade sig mannen förstås en operation omgående – men istället krävde Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg nya tester utförda av dem själva och meddelade också att väntetiden på operation var flera månader. Detta medan en potentiellt dödlig cancer utvecklades i mannens kropp.

Alternativet var en privat operation som kostade 100 000 kronor. Det är det förstås värt att få livet tillbaka och mannen hade besparingar som gjorde det möjligt. Andra patienter han träffade hade tvingats ta lån för att klara prislappen.

När mannen senare insjuknade igen krävdes strålbehandling, också den med lång väntetid före start. Den här gången kunde han få behandling i ett annat län, och slapp lyckligtvis betala för vården. För de långa och många resorna får han dock tömma plånboken rejält…

Osökt tänker man på alla dem som inte ens kan få ett lån, som inte har en bil och inte råd med långa resor – människor som lever på socialbidrag, är arbetslösa, har sjukersättning av något slag eller som har oturen att ha betalningsanmärkningar, eller som helt enkelt bara tjänar alldeles för lite för att bankerna ska låna ut. Ska det här kallas välfärd?

SKP kräver bra, snabb och likvärdig sjukvård överallt i Sverige. Ingen ska tvingas betala dyrt för privata lösningar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.