En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Barn arbetar illegalt i Europa och världen

Illustrationsbild. Foto: Homayun Alizay/Pexels

Vid Europaparlamentets plenum i Bryssel debatterades barnets rättigheter i samband med 30-årsjubileet för barnkonventionen 20 november. KKE-ledamoten Lefteris Nikolaos-Alavanos sade i sitt tal på temat bland annat:

“Uppgifterna är obevekliga: 250 miljoner barn över hela världen arbetar. I Europa arbetar upp till 500 000 minderåriga från andra länder illegalt, och de är dessutom ofta offer för sexuell exploatering. I Grekland finns tiotusentals barn som arbetar illegalt, medan 2,8 miljoner människor över 16 år inte har slutfört den obligatoriska skolutbildningen. Inte ens 15% av de mer än 3 000 flyktingbarnen på de grekiska öarna gick i skolan förra året, och många saknade tillgång till grundläggande saker som hygien och vård.

När de som är ansvariga för dagens barbari pratar om barnkonventionen är det ett stort hyckleri. I ett exploaterande samhälle som är fullt av diskriminering, fattigdom, arbetslöshet, krig, flyktingar och ständiga kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter är barn inget undantag.

Kampen för fulla rättigheter till arbete, utbildning, socialt skydd av moderskap och ett kreativt liv är den enda vägen idag, för att skapa ett liv utan människors exploatering av andra människor.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.