Darwins mardröm

KULTUR Det finns en film som skildrar ett av de värsta exemplen på imperialism man kan tänka sig – ”Darwins mardröm” heter den, och man kan hitta den på YouTube.

Det började med att man på 1950-talet planterade ut nilabborre i Nyanzasjön (fd Victoriasjön) i Afrika. Nilabborren, som är en hungrig fisk, sopade bort all annan fisk i sjön. Så numer finns ingen annan fisk i Nyanza än nilabborre, men av den finns det desto fler. Detta i sig själv är ju en ekologisk katastrof, men kanske invånarna runt sjön kunde dra nytta av detta för sin försörjning? Men nej, ett företag har nämligen köpt rätten till allt fisket i sjön. Så invånarna får visserligen fiska upp fisken, men därefter fileas den, fryses in och skickas till EU med flyg. (Som en parentes kan nämnas att planen återvänder fullastade med vapen.) Vad får då invånarna? Jo, dom får behålla fiskhuvudena och skeletten för att koka soppa på, och fortsätter att leva i yttersta armod. Generöst av det internationella kapitalet, eller hur?

Kurt Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.