En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

En tredjedel av alla handelsanställda under fattigdomsgränsen

Stefan Carlén, chefsekonom/utredningschef på Handels, har arbetat med rapporten. Foto: David Bicho

I en ny rapport från Handels visar fackföreningen att en tredjedel av alla de som är anställda i handeln hamnar under fattigdomsgränsen. Det är en bransch som i hög utsträckning präglas av osäkra anställningar och där de anställda ofta jobbar deltid.

Den kontrakterade arbetstiden, som ofta ligger på mellan 20 – 35 timmar, räcker inte för att arbetarna ska kunna nå över gränsen till fattigdom, utan det som räddar dem är övertidsersättning och andra alternativ för att dryga ut timmarna.

Utöver den katastrofala ekonomiska situationen som drabbar de handelsanställda bäddar situationen för rädsla på jobbet. Den som säger emot eller påtalar missförhållanden riskerar som alltid att inte få fler timmar än de som man är anställd för, vilket då tvingar ner lönen till en ohållbar nivå. För att få extra timmar är personalen beroende av att vara på god fot med chefen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.