Det brinner!

Det brinner i Amazonas, det brinner i Afrika, det brinner i Kalifornien. Just nu får vi dagligen rapporter om att enorma bränder pågår i Australien.

I de australiska delstaterna Queensland och New South Wales rasar bränderna helt okontrollerat. Häromdagen rapporterade SVT att man räknade med 86 bränder som härjade i New South Wales, varav 46 ännu var utom kontroll. I Queensland pågick 65 bränder. Människor evakueras och bränderna närmar sig storstaden Sydney.

Räddningstjänstens chef Shane Fitzsimmons uppger för australiska medier att situationen är så extrem att ”om en brand börjar få fäste, så kommer vi inte att kunna stoppa den”. Människor har omkommit och massor av byggnader har förstörts. Förutom allt lidande för både djur och människor frigörs enorma mängder växthusgaser – en ond spiral där ett varmare klimat driver på bränderna som avger mer av de farliga gaserna till atmosfären, så att det blir ännu varmare. Allt medan en profithungrig kapitalism levererar tomma ord om miljöinsatser…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.