Unga vuxna tvingas bo kvar hemma

Sveriges Kommunistiska Parti bedriver just nu en kampanj med fokus på unga arbetares och studenters situation. I kampanjen belyser partiet bland annat de ungas boende, där över 200 000 unga ofrivilligt bor hemma. Hyresgästföreningen har i dagarna kommit ut med en ny rapport som bekräftar partiets uppgifter.

I rapporten Unga Vuxnas boende 2019 konstaterar Hyresgästföreningen att nästan 240 000 ungdomar i åldern 20 – 27 år bor hemma ofrivilligt. Av de sammanlagt 280 000 unga vuxna som är hemmaboende utgör de som ofrivilligt bor hemma runt 85 procent.

Situationen håller tillbaka ungdomen och hindrar dem från att ta ytterligare kliv ut i livet och det finns ingen lösning för dem i sikte. Istället tvingas allt fler söka sig ut på en osäker andra- eller tredjehandsmarknad.

Att bostadsmarknaden ser ut som den gör och att bostadsbristen är ett faktum är dock ingen slump, utan resultatet av politiska beslut till förmån för storbankerna, byggmonopolen och hyresjättarna. Med en bostadsbrist kan de pressa upp priserna på både bostads- och hyresrätter. För bankerna, vars absolut största inkomstkälla är räntebetalningar på bostadslån är situationen en dröm, medan den för folket är en mardröm.

Läs mer om Ta Parti-kampanjen Dags att ta parti! (taparti.skp.se) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.