Fackföreningsfana förbjöds vid antirasistisk protest

NORGE. Förra lördagen hölls en antifascistisk demonstration som protest mot Stoppa Islamiseringen av Norge (Sian) på torget i Kristiansand.

Det norska facket, El- og It Forbundet, representerades av sex medlemmar, och Torstein Kiland säger till nyhetssidan FriFagbevegelse.no att de beordrades att ta ner sin fana av polisen.

– Vad sägs om framtiden, kommer fackliga fanor att ses som ett krigsvapen och förbjudas från demonstrationer? frågar sig Torstein Kiland. I en kommentar på Facebooksidan för LO i Bergen och Omlands efter händelsen skriver en person:

– Det är tydligt att fackliga fanor är vapen, det har fanorna alltid varit.

Nedan följer ett utdrag av ett stöduttalande från LO i Bergen och Omland för sina fackliga kamrater:

Användning av fackföreningsfanor i det offentliga rummet

”I helgen var fackföreningskamrater från El- og It i Kristiansand på en motdemonstration mot den rasistiska organisationen Sian, som hetsar mot minoriteter och uppmuntrar till etnisk rensning av muslimer i Norge (…).

LO i Bergen och Omland ställer sig kritisk till varje försök att inskränka rätten till att använda fackföreningsfanor i det offentliga rummet. Vi anser det som en grundläggande demokratisk rätt, och inte minst är det väldigt viktigt att kunna visa fackföreningsrörelsens motstånd mot rasistiska organisationer. Vi ifrågasätter också polisens bedömning av verkligheten (…).

Vi uppmanar hela fackföreningsrörelsen, både ledningen och enskilda organisationer, att visa stöd för våra kamrater i El-fagarbeideres forening 240, Vest-Agder.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.