Grekiska kommunister demonstrerade för solidaritet i flyktingläger

Fredag 22 november demonstrerade det grekiska kommunistpartiets, KKEs, organisation i västra Thessaloniki i flyktinglägret i Diavata med ett militant budskap om solidaritet med flyktingar och invandrare som ryckts upp från sina hemländer genom imperialistiska ingripanden och krig. Man fördömde också den högljudda rasismen som får grogrund ur de fruktansvärda förhållandena som råder, något som alla regeringar inom EU bär ansvar för.

Demonstrationen startade vid flyktinglägrets hälsocentral och avslutades på Diavatas lilla teater. Där genomfördes en diskussion på temat ”Deras system genererar fattigdom, krig och flyktingar” och KKE gav sin syn på utvecklingen i regionen och flyktingsituationen.

Nikos Christianis, medlem i KKEs centralkommitté, höll ett tal där han betonade den farliga utvecklingen i regionen, med imperialistiska krig i Syrien, Libyen, Jemen, fortsättningen av den imperialistiska ockupationen i Afghanistan, den israeliska ockupationen av Palestina och den senaste ryska involveringen i Serbien. Han hänvisade också till den turkiska regeringens många provokationer och den systematiska kränkningen av Greklands suveränitet. Han sade att ”de ansvariga för flyktingkaravanerna från Syrien är NATO och USA, men också EU, som är skyldiga till och orsakade ett imperialistiskt krig.”

Christianis konstaterade att hanteringen av flyktingkrisen under de senaste fem åren har tjänat följande syfte: ”Att vara ett multiverktyg för att kunna penetrera kritiska geopolitiska områden som Mellanöstern och Afrika, där makten över och sammanstötningarna runt marknaderna dem kommer att spela en viktig roll för den kapitalistiska återhämtning som väntar EU förväntar sig. Kapitalets enorma hunger efter vinst, deras kapitalistiska system vekar inte att döda civila, små barn och kvinnor för sin profit. ”

Han hänvisade till avtalet mellan EU och Turkiet, vilket i allt väsentligt resulterade i en dubbel inneslutning av flyktingar i de två områden. Ett avtal som välkomnades av alla andra politiska partier utom KKE och firades (särskilt av SYRIZA) som en lösning på problemet.

Källa: 902.gr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.