En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Finländsk arbetskraft skadades oftare på arbetsplatserna

Vy över varvsområdet i Malmö med bockkranen ovanför dockan. Foto från mitten av 1970-talet.

I en undersökning som Sisuradio har genomfört har det visat sig att de finska arbetare som kom till Sverige under slutet av 60-talet och början på 70-talet i högre utsträckning än svenska arbetare drabbades av arbetsskador och en mycket högre andel av dem förtidspensionerades också.

Nästan hälften (48 procent) av arbetarna födda i Finland antingen förtidspensionerades eller lever med sjukpenning. Motsvarande siffra för svenskfödda är 31 procent. Oftare hade de finska arbetarna tyngre jobb som innebar mycket större risk för skador och värk i leder. Under den här perioden kom runt 100 000 finländare för att arbeta i Sverige, vilket var den största arbetskraftsinvandringen i svensk historia.

De invandrade arbetarna utgör ofta ett undre skikt i det land de kommer till, där de måste ta de tyngre och mindre attraktiva jobben. Så är det även idag, där exempelvis polska och baltiska arbetare ofta arbetar till lägre lön och sämre villkor än sina svenska kamrater. Det är viktigt att motverka de försök att dela upp arbetarklassen i olika skikt och grupper som kapitalismen tar sig för och att tillsammans med de mest utsatta arbetarna kämpa för hela arbetarklassens befrielse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.