Kulturkväll i Malmö i protest mot övergreppen i Chile

I fredags kväll den 1 november bjöd Victor Jara-föreningen i Malmö och chilenska kulturarbetare en kulturkväll, där man bjöd inlandsmän och vänner till det chilenska folket för att fortsätta stödja det chilenska folkets kamp. Evenemanget spelades in och har skickats till Chile, för att visa att det finns krafter i Sverige som ger stöd till folkets kamp.

Det blev en kväll full av poesi och musik– kvällen avslutades med att alla deltagare sjöng den gamla låten av Victor Jara som folket just nu återigen sjunger i Chile – ”el derecho de vivir en paz” – rätten att leva i fred.

SKP Malmö var närvarande också den här gången, med ett tal som betonade solidariteten med Chiles folk och nödvändigheten att avskaffa kapitalismen för att få ett samhälle utan utsugning och våld.

Kvällen var också startskottet på att samla in underskrifter till ett protestuttalande mot de allvarliga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna som den chilenska regimen begår just nu.

Underskriftinsamlingen fortsätter och kommer tillsammans med ett uttalande att skickas till den chilenska ambassaden och Sveriges riksdag.

Texten till underskriftsinsamlingen följer här:

”Chile befinner sig i sin största politiska och sociala kris sedan militärdiktaturen upphörde.

Det sociala utbrott som utlöstes genom prishöjningen av kollektivtrafiken har synliggjort oförmågan hos ochdet tillbakahållna missnöjet med den nyliberala politik som genomdrivits de senaste 30 åren, med höjda avgifter för bastjänster, löner som inte justerats enligt levnadskostnaderna, med kommersialiseringen och urholkandet av sociala rättigheter såsom utbildning, vård, bostad och pensioner i den prekära situation som arbetskraften befinner sig i, samt med den permanenta luftföroreningen och miljöförgiftningen av städer som till exempel i Quintero och Puchchuncavi, där hundratals skolbarn dagligen måste söka sjukhusvård. Protesterna gäller även militariseringen av Araukanien-regionen där man kränker vår ursprungsbefolkning. Allt detta och mycket mer står bakom dagens protester i Chile.

Som svar på protesterna använde regeringen högst antidemokratiska metoder som ett undantagstillstånd som inte följer chilenska lagstiftningen och militarisering av stora delar av landet, för att enligt president Piñera uppnå ”social fred” och man förklarade krig mot sina egna medborgare.

Resultatet av detta har varit ett dussintal mördade, tusentals arresterade, ett obestämt antal försvunna, torterade, våldtagna kvinnor och män, oftast minderåriga. Regeringen har brutit mot det chilenska folkets mest grundläggande mänskliga rättigheter.

Vi, de undertecknande, proklamerar inför dessa händelser att:

– Vi stödjer i allt vi kan det chilenska folkets berättigade krav.

– Vi ber alla politiska partier i Sverige att kraftfullt fördöma de brott mot mänskliga rättigheter som President Piñeras regering begått.

– Vi ber också ledamöter både av det svenska och det europeiska parlamentet att kraftfullt fördöma de direkta överträdelser av mänskliga rättigheter som begåtts.

– Vi stödjer folkets uttalade krav på en ny författning för att ersätta den som ärvdes av diktatorn Pinochet, genom att tillsättandet av en konstituerande församling. 

Malmö, Sverige, 1 november 2019.”

Det är möjligt att gå in och skriva under texten till underskriftsinsamlingen på nätet » 

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.