SKF i kartell – igen

Svenska Kullagerfabriken (SKF) utreds för kartellbildning i Indien. Utredningen startade 2017 men har inte blivit offentlig förrän nu, genom Reuters avslöjande. Tillsammans med två indiska företag, Tata Steel och National Engineering, samt det tyska företaget Schaeffler ska SKF ha samarbetat om att pressa upp priserna på kullager.

Enligt de dokument som läckt till Reuters, som ännu inte släppt rapporten som de fått tillgång till, har nyckelpersoner träffats med syftet att reglera priserna på kullager, en industri som i Indien värderas till över 10 miljarder kronor. Kartellen var aktiv i fem år, mellan 2009 och 2014.

Kartellen är en överenskommelse mellan några av de absolut största monopolen inom branschen. Tata Steel är det största stålföretaget i Indien och det tionde största i världen. Företaget ingår i Tata Group, vars tentakler sträcker sig från bilindustri och elproduktion till teodling och IT-tjänster. Tata Group utgör ett av de allra största och mest dominerande indiska monopolen. SKF ägs å sin sida av Wallenberg och är världens största producent av kullager.

Det tyska företaget Schaeffler är likaså en viktig spelare inom fordonsindustrin. För några år sedan köpte företaget sin främsta konkurrent Continental AG och är sedan dess en av de största inom sin bransch. Företagets historia är både mörk och makaber. Från att ha grundats av en judisk man togs företaget över av William Schaeffler under nazisttiden. Schaeffler döpte om företaget efter sig själv, och genom sitt medlemskap i NSDAP och de kontakter han där knöt kunde företaget dra full nytta av de nazistiska brotten. Man bearbetade hår från judar i Auschwitz och man använde slavarbetskraft från bland annat Sovjetunionen i sin produktion.

Överenskommelser som dessa är vardagsmat under den utvecklade kapitalismen – priserna drivs upp och kartelliseras konstant, vilket alltid i slutändan drabbar folket. Lenin framlade denna logik på ett väldigt enkelt sätt i Imperialismen som kapitalismens högsta stadium:

Finanskapitalet har skapat monopolens epok. Och monopolen för överallt med sig monopolistiska principer. I stället för konkurrensen på den öppna marknaden träder utnyttjandet av ”förbindelserna” i syfte att sluta fördelaktiga överenskommelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.