Julhandeln ökar – och vi är kapitalets köpboskap

I år beräknas julhandeln ge en försäljningstillväxt på 3 % – det motsvarar 79,8 miljarder kronor i handelns omsättning meddelar Handelns Utredningsinstitut HUI. Det är en så hutlöst stor siffra att den förtjänar att brytas ned: 7 635 kronor per person förväntas vi handla för. Och då får man ju räkna bort alla barn och andra köpkraftsbefriade personer från detta. Det är en ökning från förra året, och HUI påpekar faktiskt att det är så här trots riskerna för en konjunktursvängning nedåt.

Naturligtvis köper de rika mer än de fattiga, men för att få till dessa siffror behövs det att de fattiga också köper. Det kräver också att de köper mycket, och detbehövs inte mycket funderande för att förstå att många tar lån för att klara julen på ett sätt de tycker är nödvändigt. Det är ju i samhällets fattigare klasser människor lånar allra mest. HUI består oss inte med förklaringar till juhandelsfenomenet, så här får vi tänka själva. Kan det ha att göra med en reklam som nästan kväver oss redan i oktober? Kan det ha att göra med veckor av pinglande och glittrande superskyltningar hos alla från matvarubutiken till dyra klädaffären? Jodå, säkert.

Men mest av allt har det antagligen att göra med den ständiga produktionen av kapitalismens ideologi, där du är vad du köper och där ditt samhälleliga värde mäts med två måttstockar: hur väl anpassad till arbetsmarknaden du är och kan jobba och producera mervärde, och hur snabbt du förmår återlämna din lön till kapitalisterna i utbyte mot de prylar som gör att du räknas (och som såklart får kapitalets hjul att snurra). Ideologiproduktion är en försåtlig verksamhet som sträcker sig från fördummande reality shows till spännande serier i lyxmiljöer, från inredningsmagasin till resetidningar, och från vinklade nyheter till en utbildning där lärare varken har tid eller resurser att arbeta med kritiskt tänkande och diskutera ideologi och djupare existentiella frågor (att de inte har stöd för detta uppifrån behöver väl knappast sägas)….

Så nu förväntas vi var och en införskaffa årets julklapp enligt HUIs prognos – en låda för att placera alla våra nyinköpta mobiler i. I väntan på den dag när arbetarna tar makten och organiserar ett annat samhälle borde vi försöka att inte låta oss utnyttjas som totala idioter och köpboskap för att berika de redan rika. Låt kapitalisterna behålla sina mobillådor (jämte nya mobiler, eftersom de gamla säkert fungerar ett tag till) och låt oss börja återta vår rätt att tänka och leva som människor – låt oss börja demolera det som Marx kallade förtingligande, när allt blir köpbart och din köpkraft är ditt värde.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.