Slavdrivarmentalitet på storföretag i Stockholm

Zalandos lager utanför Stockholm, där mellan 400-500 personer arbetar, har fått öknamnet ”fängelset”. Rädslan är utbredd bland arbetarna, nyanställda vågar inte gå på toaletten. Tempot skruvas upp till orimliga nivåer.

Näthandelsföretaget Zalandos lager strax utanför Stockholm uppmärksammas i ett reportage i Aftonbladet.  I januari invigdes det nya lagret och hyllades för sin ”modernitet” av det Kinneviksägda bolaget Zalandos ledning. Det visar sig nu att denna modernitet är till för storföretagets vinst, medan de anställda vittnar om slavliknande förhållanden.

Tidigare anställda berättar i reportaget att det bedrivs minutiösa tidstudier, att nyanställda inte vågar gå på toaletten i rädsla för att klara sin kvot av plockade artiklar och att arbetarna smygfilmas av cheferna.

– Vi kallar lagret för ”fängelset”. Det är verkligen som ett fängelse. Vi blir behandlade som fångar. Cheferna håller koll på varje steg vi tar, säger en av arbetarna till Aftonbladet.

Flera av de anställda på lagret är anställda via bemanningsföretag, på så sätt kan Zalando på enklare vis göra sig av med ”de som inte håller måttet” eller känner sig tvungna at gå på toaletten.

Det är inte första gången Zalando är i blåsvädret. Flera liknande rapporter har kommit från företagets lager i Tyskland. Vid varje tillfälle har företaget lovat bättring. I företagens ständiga jakt på allt högre vinster pressas och stressas det allt mer. Värdiga arbetsförhållanden är inget det kan tas hänsyn till i denna jakt. Det är inte heller första gången bemanningsanställda får utstå slavliknande förhållanden, situationen är alltså inget unikt för just Zalando. Den ”moderna” arbetsmarknaden tvingar även andra arbetargrupper in i liknande situationer. Tidigare i år uppmärksammades hemtjänstpersonal som mellan de olika hembesöken inte hade tid att besöka toaletten och mer eller mindre fick springa mellan de olika besöken.  Även andra områden inom vården har liknande problem.

Från Riktpunkts sida hoppas vi att arbetarna vid Zalandos lager står upp för sina rättigheter och håller samman, samt klargör för cheferna som bedriver tidstudier och sätter upp orimliga krav, att de gör bättre nytta för produktionen om de plockar varor de också.

Läs mer: Anställdas larm inifrån Zalandos lager: Är som ett fängelse (Aftonbladet) »

En tanke på “Slavdrivarmentalitet på storföretag i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.