Undersköterskor ersätter operationssjuksköterskor vid operationsbordet

Vårdförbundets tidning Vårdfokus rapporterade tidigare i år om att undersköterskor på Skaraborgs sjukhus i Lidköping ersatt operationssjuksköterskor vid vissa ingrepp. Undersköterskorna har fått tre dagars bredvidgång och förväntas efter det utföra de arbetsuppgifter som tidigare krävt en operationssjuksköterska. Ingreppen som det handlar om är t.ex. karpaltunnelsyndrom och godartade små hudförändringar som nu har flyttats till ortopedmottagningen från operationsavdelningen.

Enligt Fredrik Sörman, förtroendevald och huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus gjordes inte förändringen för att förbättra för patienterna, utan för att kunna lyfta in andra operationer på operationsavdelningen. Vårdförbundet anmälde nyordningen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eftersom de anser att patientsäkerheten äventyras.

I veckan rapporterar återigen Vårdfokus att Ivo slagit fast att vårdgivaren uppfyller kraven på god och säker vård. Enligt Fredrik Sörman är utvecklingen ett tecken på att sjukhuset inte anställer den personal som behövs. Han påpekar att flera operations- och anestesisjuksköterskor valt att lämna sjukhuset eftersom de inte fått igenom löneökningar på ett par hundralappar.

Detta är ytterligare ett tecken på de besparingar som sker inom vården. Att låta undersköterskor utföra arbetsuppgifter som tidigare krävt specialistutbildade sjuksköterskor är att genomföra besparingar trots att patientsäkerheten hotas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.