Världsfredsrådet fördömer kuppen i Bolivia

Världsfredsrådet fördömer å det starkaste statskuppen i Bolivia, som inleddes och stöddes av de amerikanska imperialisterna, tillsammans med den lokala oligarkin och deras organisation (OAS).

I sitt uttalande konstaterar Världsfredsrådet att dom subversiva och destabiliserande handlingar som ägde rum efter valet den 20 oktober och försöken att splittra och kontrollera armén och polisen har lett till det sedan länge eftersträvade och planerade störtandet av den lagligt valda Evo Morales. Styrda demonstrationer och attacker från reaktionära styrkor i staden La Paz, hot och attacker mot politiker, media och sociala rörelser är fascistiska handlingar. Hot mot ambassader, såsom Venezuelas, Kubas och Mexikos representationer i landet, är ytterligare bevis på kuppens avsikter. Vi betonar också hyckleriet och tvetydigheten i Europeiska unionen, som faktiskt stött kuppen indirekt, genom att inte erkänna valet.

Världsfredsrådet fördömer kuppen och kräver att man respekterar det bolivianska folks uttryckliga vilja och uppmanar alla fredsälskande krafter i världen att vara uppmärksamma på den farliga utvecklingen och hoten för hela regionen till följd av denna kupp. Kuppen i Bolivia påminner oss om de mörkaste dagarna i Latinamerikans historia. Vi uttrycker vår solidaritet med folket i Bolivia när vi försvarar deras rätt att ensam bestämma sitt eget öde och sitt ledarskap och att i frihet få bli härskare över sitt land och dess rikedom.

Vi uppmanar Världsfredsrådets medlemmar och vänner i alla länder att reagera, och fördöma och protestera mot kuppen.

Ner med kuppen!

Ner med imperialismen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.