Kina ökar övervakningen av medborgarna

Vill du skaffa ett mobilabonnemang i Kina måste du gå med på att ditt ansikte skannas in – det är sedan igår kravet för att man ska få köpa ett SIM-kort, rapporterar Ny Teknik 2 december. Många operatörer har redan gjort detta tidigare, men nu är det alltså lagfäst.

Det så kallade kommunistpartiet menar att lagen ska ”skydda medborgarnas legitima rättigheter och intressen i cyberspace”.

I själva verket handlar det om att utveckla Kinas sociala kreditsystem – något som på ett oerhört obehagligt sätt ger poäng för korrekt och önskvärt beteende, och möjligheter till olika kommersiella och andra erbjudanden om man har många poäng.

De inskannade medborgarna är sedan lätta att hitta vid behov: av de tio städer i världen som har flest övervakningskameror per person är åtta kinesiska. I topp finner vi Chongqing, med 168 kameror per 1000 invånare, och mycket riktigt med ett system för ansiktsigenkänning kopplat till övervakningskamerorna.

En tanke på “Kina ökar övervakningen av medborgarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.