Lärarna måste tvätta gardiner

Besparingarna drar fram genom Sveriges kommuner och åtta av tio kommuner har aviserat besparingar det närmaste året. Besparingarna riktar sig främst mot välfärden där skolan och vården får ta huvudsmällen. Det tar sig bland uttryck i att allt fler arbetsuppgifter lyfts över på allt färre personer.

Skolvärlden kan rapportera att Norrmalmsskolan i Piteå har ett internt dokument för hur ofta lärarna ska städa olika delar av skolan. De ska bland annat ta hem och tvätta gardinerna två gånger per år. Görs inte detta, plockas textilerna helt enkelt ner från skolan och ersätts av ljudabsorbenter.

Nedskärningarna i skolan drabbar inte bara lärarna, vars arbetsuppgifter utökas, men även eleverna, som inte kan garanteras en fräsch och hälsosam miljö att vara i. I takt med att välfärden attackeras kommer allt färre att få utföra allt mer, eftersom kapitalet inte längre har något utrymme för eftergifter gentemot det arbetande folket. Det är en ekvation som i slutändan inte går ihop – kapitalismen kan inte garantera en bra arbetsmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.