Omfattande subventioner till stålindustrin

SVT rapporterade nyligen om hur de subventioner som den statliga stålindustrin får innebär att de i praktiken kommer undan att betala miljöskatt. Detta görs för att det finns en politisk önskan om en konkurrenskraftig stålindustri, säger Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef på SSAB till SVT.

Om SSAB hade betalat sin miljöskatt så hade företaget fått betala runt en miljard kronor på ett år. Det motsvarar ett utsläpp på runt fem miljoner ton växthusgaser. En vanlig villaägare släpper ut omkring 2-3 ton växthusgaser per år men betalar 1600 kronor per ton i miljöskatt. SSAB betalar mellan 20 och 50 kronor. I slutändan släpper SSAB varje år ut lika mycket växthusgaser som ungefär en och en halv miljon villor – och får dessutom subventioner för att göra det!

Klimatkrisen närmar sig med stormsteg och är i vissa delar av världen redan en realitet. Det stora hindret för att rädda klimatet står att finna i vårt ekonomiska system – kapitalismen. När det inte är lönsamt att producera miljö- och klimatvänligt kommer det heller inte att göras. Klimatkrisen löses inte med individuella åtgärder, utan med ett systemskifte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.