Patientdödligheten ökar med en hög andel tillfälligt anställda sjuksköterskor

En ny studie från England visar att en hög andel tillfälligt inhyrda sjuksköterskor inte är patientsäkert. I studien deltog drygt 138 000 patienter under perioden 2012 till 2015. Forskarna undersökte hur andelen tillfälligt anställda sjuksköterskor påverkade patientsäkerheten under de fem första dagarna av patienternas vistelse på sjukhus. Enligt studien ökade risken för att patienten skulle dö med 12 procent för varje dag med hög andel tillfällig personal. En hög andel innebar att patienten vårdats i mer än 1,5 timmar/dag av tillfällig personal. Tidigare har samma forskningsprojekt, som denna studie är en del av, visat att lägre sjuksköterskebemanning och fler patienter per sjuksköterska ökar patientdödligheten.

Länk till studien i sin helhet »

Även i Sverige blir sjuksköterskebristen allt värre, vilket får till följd att sjukhus tvingas stänga vårdplatser, operationer ställs in och kommuner får allt svårare att rekrytera sjuksköterskor. Inhyrda sjuksköterskor är en vanlig företeelse även här: i Avesta kommun är exempelvis 24 av 35 sjukskötersketjänster vakanta och hyrsjuksköterskorna fler än de fast anställda.

Alexander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.